fbpx

Ongrijpbare magie

Ik had me voorgenomen om vandaag een fantastisch bericht te schrijven. Ik zoek me suf naar de perfecte woorden, de perfecte boodschap. Iets dat de juiste snaar raakt, een verhaal waar jij als lezer echt iets aan hebt. Iets wat je verder helpt. En weet je wat, het lukt me niet. Ik staar naar mijn scherm, en er komt geen letter op papier. Niks voelt goed genoeg, alles wat in me opkomt is het net niet. 

En ik besef me dat dat de boodschap is van vandaag, het lukt niet altijd. Hoe harder ik smeek om inspiratie, des te sneller rent het bij me vandaan. En dat is okee. 

Maar hoe kan dat nou okee zijn, vraag je je misschien af? Nou, dat zal ik je uitleggen. Als je accepteert dat het zo is, dat het even niet lukt, dan verandert er iets wezenlijks in je. Dan laat je los! En de grap is dat wanneer ik loslaat, en dus niet meer zo hard probeer om iets goeds neer te zetten, me niet meer focus op het resultaat, dat het dan juist als vanzelf komt. 

En dat is de reden dat ik nu toch iets heb om met je te delen. Ik liet het los, legde me er bij neer dat het vandaag niet zou lukken. Ik stopte met proberen je te raken en je een groot inzicht te bieden. Ik liet het verlangen om je te raken en je een groot inzicht te bieden los, en geef je in plaats daarvan een eerlijk en ongefilterd kijkje in een belangrijk stuk van het creatief proces. Ik ging schrijven over wat ik voelde, in plaats van bedenken wat ik je vandaag wilde vertellen. En voordat ik het doorhad, was mijn boodschap helder! 

Want hoe vaak ontstaan de beste ideeën onder de douche, in bed (gelukkig bestaan er notitieboekjes en Google Keep), tijdens een wandeling of zelfs op het toilet? Dan laten we los, en stellen we ons dus paradoxaal genoeg juist open voor alle inspiratie die net onder de oppervlakte op ons wacht. Dat is geen toeval. Want op die momenten ontspannen we, maar nog belangrijker, we zijn niet bezig met een doel of eindresultaat. We stellen ons open om te dromen, te mijmeren en fantaseren. In plaats van actief na te denken over wat we willen maken en dus onze cortex, (ons denkende brein) aan het werk te zetten, geven we ons onderbewuste de kans om zijn gang gaan. Zo komen we op de meest creatieve en onwaarschijnlijke ideeën. En dus is het, hoewel creatief bezig zijn ook zeer zeker een kwestie is van doen en je laten inspireren tijdens het proces, soms goed om los te laten en je te laten verrassen door wat er in je opkomt! 

Wat helpt jou om los te laten? Laat het me weten in een reactie!

Ps: sorry als je nu de rest van de dag de theme song van Frozen in je hoofd hebt!