fbpx

Kickstart je inspiratie

Inspiratie, het kan zo ongrijpbaar voelen. Het lastige van creatief bezig zijn is, dat inspiratie essentieel is. Ik ken zelf maar al te goed het gevoel van die lege witte pagina. Hoe harder ik probeer te bedenken wat ik wil gaan maken, hoe verder de inspiratie bij me vandaan lijkt te rennen. Met als gevolg dat ik gefrustreerd mijn schetsboek weer dichtklap. Maar, hoewel inspiratie lichtelijk lijdt aan podiumvrees en zich niet laat forceren, kun je hem op verschillende manieren uitnodigen om zich aan je te laten zien. Ik deel mijn 3 beste inspiratie-boosters met je!

Neem een douche

Misschien herken je het wel. Dat je probeert iets leuks te bedenken, of zoekt naar een oplossing voor een probleem, maar dat het maar niet wil lukken. Als je dan later onder de douche staat (of op het toilet zit, daar ontstaan in mijn geval ook regelmatig goede ideeën), komt daar ineens het eureka-moment en word je niet alleen overspoeld met warm water, maar ook met de inspiratie of de oplossing waar je zo hard naar op zoek was. Je brein ontspant zich, en je inspiratie durft zich te laten zien. De was opvouwen, tuinieren, of even helemaal niks doen (gewoon zitten, zonder enige vorm van afleiding) kunnen hetzelfde effect hebben.

Kijk naar de wolken

Ik vind wolken fascinerend. Als kind kon ik al uren op mijn rug naar de wolken turen en mijn fantasie de vrije loop laten. Ik zag er van alles in, draken en kastelen, reuzen, lieve beertjes, enge monsters, noem maar op. Kortom, wolken zijn een hele goede manier om je inspiratie een boost te geven. Laat je verrassen door je eigen fantasie! En is het een dag strakblauw of somber grijs, kijk dan eens met verwondering naar alledaagse dingen om je heen. Door met andere ogen te kijken naar wat vertrouwd voor je is, kom je vaak op nieuwe ideeën.

Have fun!

Ik weet inmiddels dat als mijn inspiratie er vandoor gaat, dat dat een teken is dat ik te graag wil en teveel gefocust ben op iets goeds/moois/origineels maken. Ik ben dat teveel met het resultaat bezig, en mijn inspiratie bezwijkt onder die druk. De sleutel is dan om het plezier weer terug te krijgen in je creativiteit. Kom los van het resultaat.

Ik geef je daarom een oefening die mij in zo’n geval helpt om het plezier weer terug te vinden. Neem een pagina uit je schetsboek, of gewoon een los velletje papier, en begin het te vullen met eenvoudige vormen. Cirkels, driehoeken, vierkanten, krulletjes, wat dan ook. Denk er vooral niet teveel over na, maar ga door. De vormen mogen elkaar overlappen. Stel jezelf als doel om je hele vel te vullen. En als je dat hebt gedaan, kijk dan met wat afstand naar je vel en probeer te ontdekken wat zich allemaal verstopt heeft in je vormen. Zitten er dieren in, voorwerpen, gezichten? Breng ze tot leven!

Veel plezier!