fbpx

Succes is een mislukking

Laten we even heel eerlijk worden. Succes is een mislukking. Of beter gezegd, de definitie van succes is een mislukking. En dat komt door hoe we succes zijn gaan zien in onze wereld. We willen allemaal succesvol en gelukkig zijn in ons leven, en werken er hard aan om dit te bereiken. Maar, het overgrote deel van ons doet dit op basis van de verkeerde drijfveren. 

De van Dale schrijft dat succes ‘een goede afloop, uitkomst of uitslag’ is. Maar wat is dan goed? Neem even de tijd om te bedenken hoe jij succes zou meten? Wanneer ben je succesvol? Grote kans dat je nu twee dingen noemt; prestatie en geld. Kortom, je kijkt naar hoe goed je ergens in bent en je kijkt naar je financiële toestand, vaak in het bijzonder hoe ‘goed’ je baan is. 

Wanneer ben je succesvol?

En hoewel deze factoren zeker een functie hebben als het gaat om succes, geven ze er een nogal eenzijdig beeld van. Ze houden het idee van hard werken en geld verdienen in stand. Het idee dat het niet uitmaakt wat je doet, als je er maar goed in bent. Het maakt bijvoorbeeld dat er nog altijd veel mensen zijn die hun neus ophalen voor vrijwilligerswerk, en niks doen zonder er iets voor terug te verwachten. Het maakt ook dat we vaak alleen cursussen volgen als ze ons verder helpen in ons werk. En het maakt dat we onze dromen in de ijskast zetten. De focus op prestatie en geld maakt van succes een soort statussymbool. Je zult begrijpen dat ik het anders zie, anders zat je nu deze blog niet te lezen.

Ik geloof dat prestatie en geld eenzijdige en daarmee schadelijke drijfveren zijn om je koers op te bepalen. Het is het soort denken dat alle betekenis uit je leven bant. Het is de berekenende zakenman die zonder genade over lijken gaat. Alleen in dit geval ben je zelf de zakenman én het lijk. Je gaat voorbij aan het derde en meest basale aspect dat de definitie van succes zou moeten omvatten: jijzelf! Want echt succesvol (en gelukkig) word je pas als je doet waarvoor je gemaakt bent. En nee, dat is niet per se waar je (nu al) heel goed in bent. Het is wel datgene waaruit jij voldoening haalt, wat je laat groeien en bloeien. Het zijn de dingen waardoor je je waardevol voelt. De dingen waarmee je een bijdrage levert, aan jouw leven en dat van anderen. Het zijn de dingen die je te delen en te geven hebt en waarmee jij een verschil maakt. Prestatie en geld zijn hiervan hooguit een gevolg, en zeker niet de oorzaak.

Succes begint bij jezelf, hier en nu. Door het simpele besluit te nemen om de definitie van succes te herschrijven, of op zijn minst uit te breiden. Door je te gaan beseffen dat naar binnen kijken en luisteren naar je dromen en verlangens de enige manier is om tot een goede afloop te komen. En daarmee verrijk je niet alleen je eigen leven, maar ook dat van ontelbare anderen. 

Succes begint bij jezelf, hier en nu!

Toen ik dit ging inzien, ging er een wereld voor me open. Ik mocht weer tijd besteden aan dingen die voorheen niet ‘nuttig’ leken te zijn. Ik mocht me bezighouden met zaken die geen direct resultaat opleverden. Ik mocht creëren in plaats van consumeren en produceren. En ik mocht experimenteren, lachen en op mijn plaat gaan. Mijn focus kwam op groei en betekenis en het leidde me op een pad dat ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik stapte uit mijn eigen schaduw en zette stappen op weg terug naar het leven waar ik van droomde; een leven vol betekenis, kleur en voldoening. En ik ontdekte hoeveel moeitelozer het leven wordt, als je niet langer hoeft te vechten tegen jezelf. Als succes simpelweg mag zijn wie jij bent. Dan komt de rest vanzelf! 

Wil jij ook van jouw leven een succes maken en kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontdooien van je dromen? Wil je weten hoe je los kunt komen van je overtuigingen en echt tijd kunt gaan maken voor wat belangrijk voor je is? En ben je benieuwd of ik de coach ben die jou kan helpen op jouw weg? Schrijf je dan nu in voor een gratis droomsessie via de link hieronder.