fbpx

De echte reden dat je niet verder komt

“Self-Express heeft me meer dan verrijking gebracht, voor mij persoonlijk was het eerder bevrijding. Ik voel mij nu zoveel vrijer om te doen wat ik wil.”

Deze woorden ontving ik deze week van een klant nadat we samen haar traject hadden afgesloten. En het klopt, ik heb haar zien losbreken uit haar gevangenis van zelfkritiek, weerstand, onzekerheid en angst. En hoewel haar leven van nu op het oog niet heel veel lijkt te verschillen ten opzichte van een paar maanden geleden, is het toch radicaal anders. En dat komt omdat ze nu vrij is.

Als het om vrijheid gaat, maken we vaak een denkfout. We meten onze vrijheid op basis van onze omstandigheden zoals het land waar we wonen, hoeveel geld we hebben en of we kunnen kopen wat we nodig hebben, of we kunnen gaan en staan waar we willen, etc. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat de meesten van ons vrij zijn. 

Maar hoe kan het dan dat zoveel mensen zich gevangen of opgesloten voelen in hun leven? Om dat goed te begrijpen, schakel ik even de hulp in van de engelse taal. Want waar we in het Nederlands eigenlijk alleen het woord vrijheid kennen, maakt het Engels onderscheid tussen Liberty en Freedom. En daar zit het knelpunt. Liberty gaat om externe factoren, of je letterlijk in vrijheid leeft. Als je in de gevangenis terecht zou komen, dan is het je ‘Liberty’ die je ontnomen wordt. En vanuit dat oogpunt is nagenoeg iedereen vrij om te doen wat hij of zij wil. Vrij om zich creatief te ontplooien, om passies na te jagen, om zich te uiten over de dingen die haar aan het hart gaan op een manier die voor haar klopt.

Helaas is het in werkelijkheid niet zo simpel, en is je probleem niet opgelost door een schetsboek en potloden te kopen of door een piano in huis te zetten. Want dat is waar Freedom ons parten speelt. Freedom is de vrijheid die we ervaren, die we onszelf gunnen. Hoe vrij we ons voelen wordt bepaald en beperkt door alles wat we over onszelf geloven, door onze ervaringen en overtuigingen. En heel eerlijk, we zijn meesters in het onszelf van deze Freedom te beroven en op te sluiten in een mentale gevangenis. Gegijzeld door alles wat we niet denken te kunnen of te mogen, door alles wat we niet durven. En dus liggen de potloden in de kast en staat de piano in de hoek stof te vangen.

Nee, de weg naar innerlijke vrijheid is niet eenvoudig, en op momenten zwaar en overweldigend, maar het gevoel dat je krijgt als je eindelijk na lange tijd de zon weer op je gezicht voelt, is onbeschrijfelijk. En het maakt mij intens dankbaar dat ik mijn klanten daar bij mag begeleiden. Want hoewel alleen jijzelf de sleutel tot je eigen vrijheid in handen hebt, is het wel zo prettig als er iemand bij je is die kaart kan lezen!

Nieuwsgierig naar de hele review van Sandra? Je vindt hem hier.