fbpx

Het verfrissende inzicht van Thomas Edison

Thomas Edison is één van de belangrijkste personen geweest voor de vorming van ons moderne leven. Zonder hem zou het ondenkbaar zijn geweest om licht in het donker te maken, om opnames van muziek te beluisteren of om elkaar te bellen.

Het is dus niet voor niets dat hij wordt geroemd als een briljant uitvinder. En ik zal de laatste zijn om die status in twijfel te trekken. Maar wat je je misschien niet beseft is dat hij naast deze geslaagde uitvindingen, gewerkt heeft aan talloze ideeën die in de prullenbak eindigden. En hoewel frustrerend en ontmoedigend kan zijn om tijd en aandacht gestoken te hebben in iets dat niet blijkt te functioneren, zag Edison het zeer zeker niet als mislukkingen.

En daar kunnen we allemaal veel van leren. Want door te leren van zijn fouten, ze in de prullenbak te gooien en simpelweg verder te werken aan iets nieuws, lukte het Edison om zijn briljante uitvindingen werkelijkheid te maken. Omdat hij het resultaat niet als graadmeter gebruikte; hij gaf toe aan zijn behoefte om te ontdekken, te experimenteren en te innoveren. Want stel je voor dat hij zich door de eerste tegenslag had laten ontmoedigen, en had geloofd dat hij had gefaald en het daarom geen zin had om nog iets nieuws te proberen. Dan was onze wereld een hele andere plek geweest. 

Tegenover ieder goed idee staan misschien wel 100 matige en 30 slechte ideeën. Maar je weet vooraf niet of je een goed idee gaat krijgen en wanneer dat zal zijn. Dus wat doe je dan? Gooi je al bij voorbaat de handdoek in de ring, of ontvang je alle ideeën met dezelfde liefde en aandacht, voor het geval dat er een pareltje tevoorschijn komt!

Wil jij jouw creatieve ideeënmachine weer aanslingeren? Laat je dan een jaar lang inspireren en ondersteunen met het journal ‘een jaar vol reCREATIE’. Klik hier om er meer over te lezen en je meteen aan te melden.