fbpx

Alles is al ooit gemaakt…

…maar nog niet door jou!

Ik hoor het zo vaak, dat mensen moeite hebben om inspiratie te vinden. Waarschijnlijk herken je het wel. Eindeloos scroll je door Pinterest, op zoek naar het perfecte plaatje voor je idee. Als je dat na lang zoeken eindelijk gevonden hebt, ben je uitgeput en te overweldigd door alles wat je hebt gezien om nog iets anders te doen dan het na te maken. En vervolgens blijf je ontevreden over jezelf achter. Want “tja, ik kan alleen maar natekenen, ik heb geen eigen ideeën”. 

En dat is om twee redenen zonde! 

  1. Namaken is nuttig
  2. Het werk van anderen kan een fantastische inspiratiebron voor je zijn

Eerst punt 1. Namaken kan ontzettend nuttig en leerzaam zijn. Er is vrijwel geen enkele kunstenaar (schilder, beeldhouwer, muzikant, schrijver) die volledig zonder referentie werkt. Door het werk van een ander te bestuderen en na te maken, leer je veel over kleurgebruik, contrasten, schaduwen, volgorde van werken, noem maar op. Je leert met andere ogen kijken. Bovendien oefen je je eigen oog-handcoördinatie, je traint zeg maar je creatiespieren. Namaken is een eeuwenoude, beproefde methode om een vaardigheid onder de knie te krijgen. Vroeger ging men in de leer bij een meester, en in de eerste jaren (!) als leerling bestonden je dagen grotendeels uit het namaken van werken van de meester. Zo verfijnde je als leerling steeds verder je eigen vaardigheden en leerde alles wat je nodig had over het vak. Pas daarna kregen leerlingen meer vrijheid om hun eigen werk te ontwikkelen. Kortom, het gebruik van referenties en het namaken van werk van anderen of van levensechte voorbeelden is een hele zinvolle bezigheid en zeker niet iets om je ontevreden over te voelen, mits je het toepast om van te leren!

En dan punt 2. Het mooie aan het leven en aan alle ideeën, ingevingen en inspiratie die je hebt, is dat ze ergens een trigger hebben. Iets wat je hebt gezien, gehoord of gelezen vormt een vonkje van waaruit je eigen idee ontstaat. Elke kunstenaar heeft zo zijn eigen inspiratiebronnen, en borduurt weer verder op het werk van anderen. En zo vormt alles wat er is in de wereld een onderdeel van een groter geheel. Maar er bestaat een groot misverstand als het gaat om het gebruiken van het werk van een ander als inspiratie, zeker bij beginnende creatievelingen. Ergens is de angst ontstaan voor plagiaat, voor het stelen van ideeën. En daarom proberen mensen het soms angstvallig te vermijden om zich te laten inspireren door andermans creatieve werk. En dat is niet alleen zonde, maar daarmee maak je het jezelf ook bijzonder moeilijk om je eigen inspiratie te vinden. Want inspiratie komt niet uit een vacuüm, het wil gevoed worden met dingen die al bestaan.